Našli ste si už tú svoju pražiareň kávy?

Značková alebo “značková” káva?

Stretávam sa často s názorom, že kvalitná káva by mala byť značková a mala by byť všeobecne známa pre väčšinu ľudí. Uznávam, že takto som sa nechal aj ja strhnúť davom hlavne v časoch tesne po páde železnej opony a v časoch vykupovania dlhoročných ležiakov z Rakúskych obchodov. Bolo to len radosti doniesť si kvalitnú kávičku priamo z Rakúska a nech chutila hocijako, placebo efekt fungoval a funguje skvelo… proste bola to tá správna káva.

Realita je však úplne iná a chvalabohu, že sa začínajú ľudia riadiť rozumom a hlavne chuťovými pohárikmi. Mne sa to veľmi podobá na situáciu, ktorá bola v pivovarníctve kde tiež boli “in” len veľké značkové pivovary a ľudia dlho nechceli pripustiť, že niekto v menšom dokáže spraviť lepšie a špecifické pivo, ktoré hrá na všetky zmysly (chuť, vôňa a jemné nuancie).

Komerčná alebo lokálna pražiareň kávy

Pražiarne či už komerčnejšieho alebo skôr menšieho lokálneho charakteru majú jedno spoločné, snažia sa osloviť, získať si klientelu a zároveň budovať si meno medzi silnou konkurenciou značkových káv. Nie je to vôbec jednoduchá úloha.

Pražiar musí okrem ovládania svojho remesla byť aj nákupca, predajca, tester, údržbár, sponzor… proste all in one a to doslova. Nie je jednoduché vybrať sa svojim smerom v pražení kávy. Váš klient hľadá niečo čo nemá inde, ale zároveň chce produkt, ktorý mu chutí a vyhovuje všetkým jeho požiadavkám. Čiže vôňa, chuť nie je úplne všetko čo hľadá v tej svojej káve, proste tá jeho káva ho musí osloviť. Základy marketingu a podnikania hovoria o tom, že ponúknite niečo čo váš zákazník inde nenájde, čím ste jedinečný a čo nevedia spraviť iní.

Čo teda môže ponúknuť lokálna pražiareň kávy?

Jedinečnosť je to správne slovo. Káva pražená jedinečným spôsobom podľa majstrovstva nášho pražiara vo Fine Coffee SK. Tá naša (či skôr vaša) káva je pražená primárne na použitie v espresso strojoch. Práve pre tie sa ju snažíme optimalizovať a aj náš cupping je zameriavaný na dosiahnutie rovnováhy medzi prirodzenými ovocnými tónmi kávových čerešní a sladkých čokoládových tónov, plným telom kávy a dlhým dozvukom v ústach. Avšak každá naša káva je iná. Ak káva je prirodzene podľa druhu a jej spracovania ovocnejšieho charakteru snažíme sa ho zachovať pre jej charakter. Výberom našich káv sa snažíme vyhovieť širšiemu spektru našich zákazníkov avšak primárne vyberáme kávy s minimálnou aciditou alebo len s veľmi jemnou ovocnou aciditou.

Veríme, že si nájdete tú svoju kávu z ponuky našej pražiarne kávy.

Vaša lokálna pražiareň kávy Fine Coffee SK

logo-200

Pridaj komentár